نشست «شاخصه‌های عقلانیت در کلام رضوی»

پنجشنبه, ۲۴ مهر, ۱۳۹۹

در آستانه رحلت پیامبر اکرم (ص)، شهادت امام حسن مجتبی (ع) و شهادت امام رضا (ع) نشستی با حضور دکتر محمدجواد فلاح عضو هیئت علمی دانشگاه معارف اسلامی، روز چهارشنبه ۲۳ مهر ۹۹ برگزار شد.
این نشست به دلیل رعایت مسائل بهداشتی بدون حضور دانشجویان برگزار گردید.
دکتر فلاح در ابتدا گفتند: جامعه امروز در همه عرصه‌ها چه از لحاظ سیاسی، چه از لحاظ اقتصادی و چه از لحاظ اجتماعی، بیش از پیش نیازمند یک حقیقت و گوهر ارزشمند به نام عقل و عقلانیت است. عقلانیتی که به ما کمک کند مسیر زندگی را پیدا کنیم و در این مسیر قدم برداریم.
ایشان با عنایت به فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری بیان داشتند؛ عقلانیت رفتار انسان را تنظیم، گام‌های انسان را استوار، قلب را مطمئن، اخلاق را نیکو می‌کند. ولی اگر انسان به واسطه این عقل جزئی نگر، خودش را عاقل بداند خیلی نمی‌توان گفت این انسان عاقل به تمام معناست.
عضو هیئت علمی دانشگاه معارف اسلامی گفتند: شعار عقلانیت دادن، با اینکه انسان در مسیر زندگی بر اساس عقل عمل کند با هم فرق می‌کند.
ایشان در ادامه به تبیین روایتی از حضرت رضا (ع) پرداختند. حضرت ثامن الحجج علی بن موسی الرضا (ع) می‌فرماید:

«لا يَتِمُّ عَقْلُ امْرِء مُسْلِم حَتّى تَكُونَ فيهِ عَشْرُ خِصال: أَلْخَيْرُ مِنْهُ مَأمُولٌ. وَ الشَّرُّ مِنْهُ مَأْمُونٌ. يَسْتَكْثِرُ قَليلَ الْخَيْرِ مِنْ غَيْرِهِ، وَ يَسْتَقِلُّ كَثيرَ الْخَيْرِ مِنْ نَفْسِهِ. لا يَسْأَمُ مِنْ طَلَبِ الْحَوائِجِ إِلَيْهِ، وَ لا يَمَلُّ مِنْ طَلَبِ الْعِلْمِ طُولَ دَهْرِهِ. أَلْفَقْرُ فِى اللّهِ أَحَبُّ إِلَيْهِ مِنَ الْغِنى. وَ الذُّلُّ فىِ اللّهِ أَحَبُّ إِلَيْهِ مِنَ الْعِزِّ فى عَدُوِّهِ. وَ الْخُمُولُ أَشْهى إِلَيْهِ مِنَ الشُّهْرَةِ. ثُمَّ قالَ عليه السلام: أَلْعاشِرَةُ وَ مَا الْعاشِرَةُ؟ قيلَ لَهُ: ما هِىَ؟ قالَ عليه السلام: لا يَرى أَحَدًا إِلاّ قالَ: هُوَ خَيْرٌ مِنّى وَ أَتْقی». (تحف العقول، ص ۴۴۳)

عقل شخص مسلمان تمام نيست، مگر اين كه ده خصلت را دارا باشد:
۱. از او اميد خير باشد.
۲. مردم از بدى او در امان باشند.
۳. خير اندك ديگرى را بسيار شمارد.
۴. خير بسيار خود را اندك شمارد.
۵. هر چه حاجت از او خواهند دلتنگ نشود.
۶. در عمر خود از دانش طلبى خسته نشود.
۷. فقر در راه خدايش از توانگرى محبوبتر باشد.
۸. خوارى در راه خدايش از عزّت با دشمنش محبوبتر باشد.
۹. گمنامى را از پرنامى خواهانتر باشد.
۱۰. سپس فرمود: دهمین و چيست دهمین؟ به او گفته شد: چيست؟ فرمود: احدى را ننگرد جز اين كه بگويد او از من بهتر و پرهيزكارتر است.
برای دریافت فیلم اینجا کلیک کنید.