گزارش نشست «افول آمریکا»
یکشنبه, ۱۸ آذر, ۱۳۹۷نشست «افول آمریکا»» با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دانش و به همت بسیج دانشجویی دانشگاه معارف اسلامی روز سه شنبه ۱۳ آذر ۹۷ در دانشگاه معارف اسلامی برگزار شد.
حجت الاسلام و المسلمین دانش چند نکته را به عنوان مقدمه اشاره نمودند؛ نکته اول: ارائه بحث افول آمریکا از منظر نظام و منظومه فکری و عملی امام خمینی(ره) و رهبر انقلاب است. نکته دوم: اینکه اشاره به افول آمریکا یا نظام سلطه در همه ساحتهای سیاست و اقتصاد و فرهنگ و… میباشد و پیشینه بحث افول آمریکا یا نظام غرب به قبل از انقلاب بر میگردد و تصریح به این معنا را میتوانیم در سخنان امام خمینی(ره) بیابیم. نکته سوم: اینکه بحث افول آمریکا از منظر یک کارشناس سیاسی و اجتماعی نیست، بلکه از منظر امامین انقلاب(امام خمینی(ره) و امام خامنهای) یعنی از منظر یک فقیه و دین شناس است. مسئله فقاهت از جایگاه زعامت با فقاهت از جایگاه فتوا فرق دارد، فقیه در جایگاه زعامت باید نسبت به همه مسائل پاسخگو باشد و دامنه بسیار وسیعی دارد هر فعل و قولی باید مورد استنباط فقهی قرار بگیرد. البته تشخیص کارشناسان به فقیه در شناخت موضوع کمک میکند اما در نهایت مسئله بر اساس مبانی دینی تبیین میشود.
ایشان با اشاره به مراحل پنجگانهی انقلاب، نظام، دولت، ملت، تمدن، که متخذ از بیانات مقام معظم رهبری است، خاطرنشان کرد؛ در کنار و به موازات این پنج مرحله، بر اساس دیدگاه حضرت آقا پنج نظام داریم، نظام فکری، نظام ارزشی، نظام آرمانها و اهداف، نظام عملی و نظام موانع که نظام موانع به موازات این نظامهای چهارگانه قرار دارد و نظام عبور از موانع به موازات اینها پیش میرود و بحث افول آمریکا و نظام سلطه، در نظام موانع دیده میشود. این چهار نظام با هم دارای مراتب عِلی و معلولی هستند یعنی مثلا از دل جهانبینی و نظام فکری، نظام ارزشی انفطار پیدا میکند و این بالاتر از امتداد است. حضرت آقا در سال ۷۹ پنج نکته جهان بینی و نظام فکری را مطرح میکنند؛ توحید، کرامت انسانی، استعداد انسان، معاد باوری و حرکت عالم به سمت حاکمیت حق و صلاح و نکته آخر به بحث جلسه ما نزدیک است.
ایشان در ادامه به تبیین حرکت عالم به سمت حاکمیت حق و صلاح، به عنوان یکی از مبانی اصلی نظام فکری حضرت آقا، پرداختند؛ تبیین بر اساس جریان عالم به سمت حاکمیت حق و صلاح میتواند بر اساس عمومات سنتهای الهی در متون دینی و یا بر اساس قواعد قطعی عقلی و فلسفی باشد که هر دو مورد توجه امامین انقلاب بوده است. حرکت به سمت کمال و صلاح دفعی نیست بلکه تدریجی است، البته میتواند تسریع صورت بگیرد. همچنین هر حرکت خلاف طبیعت دائمی نیست و جریان نظام سلطه، حرکتی بر خلاف طبیعت عالم است و دوام نخواهد داشت و بر اساس همین مبانی امام میگوید: آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند! این حرفها ژورنالیستی نیست بلکه دارای مبانی فقاهی و دینی است. معمولا مباحث حضرت آقا تبیین نمیشود و ایشان معمولا در اول سخنانشان به مبانی میپردازند ولی ما به مبانی دقت نداریم و غالبا فقط به مطالبات سیاسی ایشان توجه داریم در حالی که افول آمریکا را باید بر اساس مبانی فقاهی و دینی ایشان تبیین کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین در قسمت دوم بحث خود مهمترین نشانه افول آمریکا، که در ۱۳ آبان امسال نیز مورد اشاره مقام معظم رهبری قرار گرفت، را ضعیف شدن رژیم غاصب اسرائیل عنوان نمودند؛ حضرت آقا به ضعیف شدن اسرائیل و جنگ ۳۳ روزه و ۲۲ روزه و جریان اخیر حماس و شکست اسرائیل اشاره فرمودند و این نکته که ۲۵ سال آینده اسرائیل نخواهد بود را چندین بار تکرار کردند و این تکرار نشان میدهد که این حرف یک موضع سیاسی صِرف نیست.
ایشان در ادامه در پاسخ به این سوال که؛ نبود اسرائیل و افول آمریکا چه ارتباطی با هم دارند؟ گفتند: یکی از نمادهای ثبات آمریکا، ثبات اسرائیل است، یعنی اراده نظام سلطه به مرکزیت آمریکا این است که رژیم اسرائیل قدرتمند و با ثبات باشد یعنی یکی از مهمترین نمادهای ثبات قدرت نظام سلطه ثبات اسرائیل است و قدرت نمایی در منطقه بر اساس قدرت نرم و سخت اسرائیل است. امروز ساختارهای اقتصادی و سیاسی و فرهنگی به دست اینهاست بلکه عقبه تولید سیاسی و فرهنگی و مبانی و نظام ها به دست اینهاست و این سخن که ۲۵سال دیگر اسرائیل نیست، یعنی عقبه این نظامها و ساختارها دیگر تشکیلات ندارند. عقبه قدرت اگر برداشته شود اینها دیگر نخواهند بود و عقبه قدرت نرم است نه سخت!
در پایان ایشان با گلایه از عدم آشنایی با نظام فکری امام و رهبری گفتند؛ ما در آثار امام و رهبری مطالعه و تدقیق نداریم و اصلا آشنا نیستیم و به آنها مراجعه نمیکنیم و معمولا مبانی را از دیگران میگیریم ولی در حد مطالبات سیاسی به ایشان مراجعه میشود. مباحث امام و رهبری را باید از موضع فقاهی و استنباطی مطالعه کنید، واسطهها را حذف کنید و بروید به دقت روی کلمات امام و رهبری کار کنید.